Олександр Корнієнко виступив на полях конференції «FORUM 2000» у Празі

Під час робочого візиту до Чеської Республіки Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко бере участь у дводенній 28-ій щорічній конференції «FORUM 2000» під назвою «Доведення рішучості та стійкості демократії». 

Під час конференції 13 жовтня Олександр Корнієнко виступив на круглому столі: «Глобальні перспективи України: спецтрибунал та міжнародна співпраця». Мета круглого столу — об’єднати членів парламентів світу для того, щоб обговорити жахливу війну, що триває в нашій державі.

«Три роки повномасштабного вторгнення і десять років війни. Історія демонструє, що український народ дуже довгий час бореться за свою свободу та незалежність, на які зазіхає агресор — російська федерація. Українці навчилися розрізняти ракети за звуком. Щоденно ворог забирає життя та влучає в лікарні, освітні заклади, в громадські місця», — зазначив у своєму виступі Олександр Корнієнко. Він закликав колег до прийняття сильних та термінових рішень, адже час має вирішальне значення.

«Наші хлопці та дівчата, які на фронті, завжди кажуть, що потрібно вже зараз — на вчора. Це про зброю, про військову допомогу, яка здатна змінити хід війни. Потрібні також дії в міжнародному просторі. Санкції та відповідальність злочинців», — зауважив Перший віцеспікер, повідомивши, що ворог досі має змогу використовувати іноземні компоненти в своїх ракетах.

Також на полях «FORUM 2000» Олександр Корнієнко провів зустрічі з парламентарями Латинської Америки. «Це стратегічний напрям для нас. Зокрема, вперше за довгий час відбувся діалог на парламентському рівні з представницею Болівії — сенаторкою Сесілією Рекена Сарате. Подякував на підтримку нашої держави та підкреслив, що вона вкрай важлива на всіх рівнях. Порушили питання санкційної політики та боротьби з російською пропагандою», — розповів Перший віцеспікер. Окрема увага була приділена програмі «Grain from Ukraine». Сторони обговорили потенційну участь Болівії у відповідній програмі. 

Під час зустрічі Олександра Корнієнка з депутатом Парламенту Аргентини Фернандом Іглесіасом сторони обговорили поточну безпекову ситуацію в Україні. Також вони сфокусували свою увагу на нових можливостях співпраці, зокрема, спільних засіданнях між комітетами парламентів двох держав. «Поінформував про майбутній захід — міжпарламентський діалог з країнами Латинської Америки та запросив до участі в ньому», —резюмував Олександр Корнієнко.

14 жовтня заплановано виступ Першого заступника Голови Верховної Ради України під час тематичної панелі: «Діючий Парламент воєнного часу: уроки української демократії».

Довідково. Ідея конференції «Forum 2000» виникла в 1997 році, коли президент Вацлав Гавел і лауреат Нобелівської премії миру Елі Візель запросили світових лідерів до Праги, щоб обговорити виклики, з якими стикається людство на порозі нового тисячоліття.

Мета конференції — на тлі поглиблення глобальних розбіжностей, швидкого поширення ризиків, пов’язаних з технологіями, і внутрішніх розколів у демократичних системах, критично дослідити ці виклики, а також можливі рішення та шляхи розвитку. Дискусії конференції проходитимуть за тематичними напрямками: світовий порядок на межі; крихкі демократії; демократія і технології; форум для України; тематична та регіональна спрямованість.

https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/254627.html