Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся у Києві з Генсеком НАТО

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Верховній Раді України зустрівся з новопризначеним Генеральним секретарем НАТО Марком Рютте.

Як зазначив спікер українського Парламенту, рішення здійснити перший закордонний візит нвообраного Генерального секретаря Альянсу саме в Україну – чітко вказує на його пріоритети.  

Руслан Стефанчук подякував за вже надану Україні допомогу. «За F-16 і за принциповість у питанні необхідності покарання росії за всі скоєні нею в Україні злочини, зокрема, за збиття пасажирського літака рейсу MH17», - наголосив Голова Верховної Ради України.

Пріоритетною темою обговорення, за словами Руслана Стефанчука, була тема євроатлантичної інтеграції України. «Українська армія сьогодні де-факто є армією НАТО. Адже Збройні Сили України воюють зброєю і за стандартами Альянсу та захищають східний фланг НАТО від рф. Членство в Альянсі — беззаперечна мета України. Розраховую, що за мандату Марка Рютте де-факто перетвориться у де-юре», - підкреслив Голова Верховної Ради України.

Крім того, очільник українського Парламенту акцентував на конкретних потребах України у подальшій оборонній підтримці союзників та посиленні української протиповітряної оборони. «Це перш за все – необхідність надання дозволу використовувати отриману від партнерів зброю у повному обсязі, а саме — для ураження військових об'єктів на території росії. Це створення “гуманітарного щита” протиповітряної оборони під управлінням окремих членів НАТО вздовж західного кордону України. І це постачання сучасних винищувачів та забезпечення більшої кількості навчальних курсів для пілотів F-16», - наголосив Руслан Стефанчук.

https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/254112.html