Нове керівництво В'єтнаму має намір посилити боротьбу з корупцією

 

Вранці 3 серпня 2024 року в Ханої відбулося засідання Центрального комітету Комуністичної партії В'єтнаму, XIII термін. Товариш То Лам, член Політбюро, президент Соціалістичної Республіки В'єтнам був обраний Генеральним секретарем ЦК Комуністичної партії В'єтнаму на XIII термін.

Після церемонії присяги у своїй промові пан То Лам сказав: «В’єтнам ніколи не мав такого багатства, потенціалу, престижу та міжнародного становища, як сьогодні». Це надзвичайно важливі передумови для того, щоб він міг виконувати покладені на нього обов’язки Генерального секретаря та президента. Глибоко усвідомлюючи велику відповідальність перед народом, Генеральний секретар і президент То Лам пообіцяв серйозно і повністю виконувати конституційні обов'язки та повноваження президента. З іншого боку, він також встановлює вищі вимоги та очікування на новому етапі розвитку, прагнучи створити нові чудеса для В’єтнаму, заради багатих людей, сильної країни, демократичного, справедливого та цивілізованого суспільства. У той же час пан То Лам підтвердив, що він і його товариші у в’єтнамській керівній раді продовжуватимуть удосконалювати лідерські та керівні якості; взяти на себе зобов’язання рішуче та наполегливо боротися з корупцією та негативом, запобігати та подолати рецесію та зміцнювати тісний зв’язок між державою та народом; будувати та розвивати всеохоплюючу сучасну в’єтнамську зовнішню політику та дипломатію, пронизану ідентичністю «в’єтнамського бамбука».

Щодо боротьби з корупцією пан То Лам, а також вся Рада керівництва В’єтнаму визначили: «Корупція є негативним соціальним явищем, яке існує в багатьох країнах світу. Корупція завдає серйозної шкоди національному бюджету, шкодить належному функціонуванню державного апарату, спотворює справедливість і соціальну рівність, знижує довіру та перешкоджає зусиллям щодо зменшення бідності та розвитку країни і суспільства. Тому роботу із запобігання та протидії корупції необхідно визначити як важливе, регулярне, невідкладне, важке, комплексне та довгострокове завдання».

Раніше було багато інформації про те, що обрання пана То Лама, міністра громадської безпеки В’єтнаму, президентом було домовленістю і не достатньо об’єктивним. Однак, спостерігаючи за боротьбою з корупцією у В'єтнамі за останні 10 років, можна побачити, що нове керівництво В'єтнаму, включно з президентом То Ламом, користувалося абсолютною довірою і було обрано народом. Ці люди досягли високих результатів у своїй діяльності та зробили великий внесок у країну В’єтнам на шляху інновацій та міжнародної інтеграції, сприяючи іміджу В’єтнаму. Малі країни Південно-Східної Азії поступово стають регіональними державами, маючи голос у багатосторонніх і міжнародних механізмах.

Озираючись назад, відтоді, як керівництво В’єтнаму на чолі з Генеральним секретарем Нгуєн Фу Чонгом вирішило заснувати Центральний керівний комітет з боротьби з корупцією (лютий 2013 року – до сьогодні), робота щодо запобігання та боротьби з корупцією досягла значного та проривного прогресу, досягнувши багатьох дуже важливих, всеосяжних і чітких результатів, залишивши хороший слід, сильно поширившись у суспільстві, отримавши симпатії та підтримку людей, визнаних міжнародною спільнотою. Як заявив пан Генеральний секретар Нгуєн Фу Чонг: «Робота із запобігання та боротьби з корупцією, марнотратством і негативом стала рухом і тенденцією, яку погоджують і високо оцінюють люди, а також визнають міжнародні організації».

Впродовж останніх 10 років В’єтнам притягнув до дисциплінарної відповідальності понад 2 700 організацій і майже 168 000 посадових осіб, з яких понад 7 390 посадовців були притягнуті до дисциплінарної відповідальності через корупцію. Керівництво В'єтнаму притягнуло до дисциплінарної відповідальності понад 170 високопоставлених чиновників і десятки генерал-офіцерів збройних сил. У роботі зі стягнення корупційних активів відбулися позитивні зрушення. Влада В'єтнаму повернула корупційні активи на суму понад 2,3 млрд доларів США. У роботі персоналу багато інновацій, демократичність, відкритість і прозорість. Багато раніше існуючих проблем у кадровій роботі направлено на вирішення. «Боротьба з купівлею посад і влади» стала сильним маніфестом. Контроль над активами, безготівковими платежами, сприяння адміністративній реформі та підвищення публічності та прозорості зробили важливий внесок у покращення бізнес-середовища та підвищення конкурентоспроможності країни, залучення інвестицій до В'єтнаму.

Під пильним і конкретним керівництвом покійного Генерального секретаря Нгуєна Фу Чонга, голови Керівного комітету з боротьби з корупцією, антикорупційна робота у В’єтнамі має багато інновацій, є впорядкованою, методичною та науковою. Зокрема, згідно з вказівками вищого керівництва, у всіх населених пунктах В’єтнаму було створено місцевий антикорупційний керівний комітет, що робить боротьбу з корупцією все більш ефективною та користується довірою людей.

На наступних етапах нове керівництво В'єтнаму завжди визначає, що боротьба з корупцією є надзвичайно складним завданням. Хоча на цьому полі «немає стрілянини», воно все одно сповнене небезпекою. Але в'єтнамський уряд вірить, що за участю всієї політичної системи, "одностайності зверху - знизу", "згладженої вертикалі - горизонталі", разом з удосконаленням законодавчої бази, корупцію можна буде подолати, а в майбутньому – запобігти цьому ганебному явищу. Довіра людей до керівництва та міжнародна довіра до В'єтнаму, безумовно, зміцняться та посиляться.

 

Редакція Часопису "Київ дипломатичний"

& Magazine "Kyiv diplomatic"  вітає керівництво

і народ Соціалістичної Республіки В’єтнам

з національним святом - Днем Незалежності.

 

Для публікацій використана інформація  

електронної газети «Голос В’єтнаму»,

світлини з відкритих джерел.