Звернення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з нагоди Дня Африки та 60-ї річниці заснування Організації Африканської Єдності (Африканського Союзу)

 

 

Пані та панове, 

Дорогі африканські брати і сестри,

Я радий звернутися до вас з нагоди Дня Африки, перебуваючи на Африканському континенті вже вдруге менш ніж за рік. Це свідчить про нашу щиру прихильність до нової ери українсько-африканських відносин. Ми тут для того, щоб розмовляти на рівних і працювати як партнери.

Попри географічну віддаленість, Україну та Африку пов’язують глибокі історичні зв’язки. Ми завжди розділяли і підтримували прагнення африканських народів до незалежності, єдності та прогресу. Як одна з держав-засновниць Організації Обʼєднаних Націй, Україна послідовно захищала та просувала інтереси африканських держав в ООН. 

Протягом десятиліть українські фахівці з різних галузей допомогли побудувати сотні інфраструктурних об’єктів у десятках африканських країн: переробні заводи, гідроелектростанції, порти, мости, дороги, лікарні та школи. 

Україна також пишається тим, що прийняла тисячі африканських студентів. Багато з них стали видатними політиками, представниками бізнесу та відомими громадськими діячами у своїх країнах. Ми будемо раді прийняти більше африканської молоді, яка хоче навчатися та працювати в Україні.

Колись на українській землі навчалися не лише студенти, а й відважні борці національно-визвольних рухів Африки. Зокрема у період з 1965 по 1980-ті роки на українській землі проходили підготовку діячі Африканської партії незалежності Гвінеї та Кабо-Верде, Організації народів Південно-Західної Африки (СВАПО Намібійська партія), Союзу африканського народу Зімбабве, Народного руху за визволення Анголи, Фронту визволення Мозамбіку та Африканського національного конгресу в ПАР. Це наша спільна історія. Ми пишаємося нею і нікому не дозволимо вкрасти у нас це спільне минуле.

Мозамбікський революціонер і перший Президент незалежного Мозамбіку Самора Машел колись сказав: «Міжнародна солідарність — це не акт милосердя, це акт єдності між союзниками, які борються на різних теренах заради однієї мети». Ці слова залишаються цілком актуальними і сьогодні.

Україна завжди була віддана справі підтримання миру в Африці та зробила значний внесок у відповідні зусилля. Понад 300 українських «блакитних шоломів» виконували завдання в чотирьох місіях ООН в Африці: у Демократичній Республіці Конго, Південному Судані, районі Аб’єй та в Малі.

Українські моряки брали активну участь у міжнародних колективних діях з протидії морському піратству біля берегів Сомалі. Станом на лютий 2022 року, 80% українських миротворців за кордоном були задіяні в країнах Африки.

Ми знаємо ціну миру та важливість його збереження.

Сьогодні Україна активізує свою зовнішню політику щодо Африки, спрямовану на українсько-африканський ренесанс.

Нещодавно ми затвердили нашу першу Африканську стратегію МЗС та активізували політичний діалог з багатьма країнами континенту. Цього року ми збираємося відкрити нові посольства в різних куточках Африки та плануємо провести перший саміт Україна-Африка. Я запрошую лідерів ваших країн взяти участь у цій важливій події.

Ми хочемо розвивати якісно нове партнерство, засноване на трьох принципах взаємності: взаємної поваги, взаємних інтересів і взаємної вигоди.

Друзі,

Вже понад рік Україна веде оборонну війну за свою свободу і незалежність проти російських загарбників. Це не прикордонна суперечка, а загарбницька війна. Росія намагається встановити контроль над Україною, оскільки не визнає нашого права на існування як суверенної держави та нашого вибору мирного та процвітаючого розвитку.

Президент Анголи Жуан Лоренсу дав чітке визначення поточної ситуації, спираючись на подібний досвід своєї країни. Він сказав: «Оскільки ми воювали проти інтервентів у минулому, ми переконані, що всі інші мають таке саме право. І ми не розуміємо, як ті люди, які колись допомагали нам боротися з інтервентами, сьогодні намагаються анексувати чотири області сусідньої держави».

Українці – це нація, яка бореться за справедливість, проти гноблення та проти порушення прав людини. Підтримувати Україну не означає бути прозахідним чи антизахідним. Йдеться про повагу до Статуту ООН, міжнародного правопорядку, а також права кожної нації обирати власний мирний шлях розвитку.

Ми чуємо заклики до миру з боку різних країн і лідерів. Ми підтримуємо прагнення до миру і вважаємо, що такі заклики необхідно спрямовувати насамперед в бік Росії як країни, яка розвʼязала цю війну.

Жоден інший народ у світі не хоче миру так, як хоче його Україна. Але ми знаємо, що справжній мир має бути справедливим і стійким. Ми відкриті до обговорення будь-яких мирних ініціатив, якщо вони поважають два принципи: не передбачають територіальних поступок і не ведуть до замороженого конфлікту замість миру.

Україна має чіткий план. Формулу миру Президента Зеленського. Ця війна відбувається на території України, тому ми вважаємо природним, що саме український мирний план має бути основою будь-яких мирних зусиль. Ми запрошуємо африканські країни долучитися до втілення Формули.

Продовольча безпека є важливим елементом Формули, особливо значущим для африканських країн.

Навіть у цей складний час війни Україна докладає максимум зусиль, щоб зберегти свою роль гаранта продовольчої безпеки Африки та багатьох інших регіонів світу.

Попри морську блокаду Росією наших морських портів, нам вдалося частково розблокувати український експорт за допомоги ООН і Туреччини. Відтоді ми активно захищали зернову ініціативу від спроб Росії зруйнувати її. Нещодавнє її продовження принесло значне полегшення як для наших фермерів, так і для партнерів за кордоном, зокрема в Африці.

В рамках ініціативи загалом до країн Африки — Ефіопії, Лівії, Марокко, Єгипту, Кенії, Судану, Тунісу, Сомалі та Алжиру — вже було відправлено 123 судна з понад 3 мільйонами тонн сільськогосподарської продукції.

Наші зусилля не обмежуються експортом. Ми також надаємо гуманітарну допомогу в рамках програми Президента Зеленського «Grain from Ukraine». У її рамках ми вже відправили 6 суден із вантажем 170 тисяч тонн пшениці до Сомалі, Кенії, Ефіопії та Ємену. На черзі ще кораблі. Жодна сім’я в Африці не повинна постраждати через війну Росії проти України.

Браття та сестри,

Наш єдиний голос має бути сильним на всіх міжнародних форумах і в міжнародних організаціях. І якщо для цього їх потрібно реформувати, включно з Радою Безпеки ООН, то ми повинні це зробити. Ми закликаємо до створення більш відкритої та демократичної Ради Безпеки ООН, в якій Африка, як і всі інші регіони світу, буде представлена. Україна також підтримує ідею, щоб Африканський Союз став постійним членом G20.

Саме це я маю на увазі під взаємною повагою, взаємними інтересами та взаємною вигодою. Працюючи разом і підтримуючи один одного, ми можемо багато чого досягти. Розмовляючи один з одним на рівних і з повагою, ми можемо краще розуміти один одного.

Ось чому я тут, в Африці — для того, щоб спілкуватися напряму, без посередників. Щоб ставитися один до одного індивідуально, а не як до абстрактних регіонів чи чисел на екрані голосування Генеральної Асамблеї.

Я впевнений, що в такому шанобливому тоні ми зможемо сформувати якісно новий рівень відносин і сповна реалізувати потенціал українсько-африканського ренесансу на благо всіх наших народів.

З Днем Африки!

https://mfa.gov.ua/