Андрій Мельник прийняв в МЗС делегацію штату Юта на чолі з Президентом Сенату Стюартом Адамсом

 

Заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник провів зустріч із Президентом Сенату штату Юта Стюартом Адамсом, який очолює представницьку делегацію у складі понад 30 американських компаній.

«Йдеться, фактично, про перший з початку повномасштабної агресії РФ 24 лютого 2022 року, візит до України керівництва одного зі штатів США. Це – надзвичайно потужний знак підтримки українського народу в темні часи російської війни на винищення», - відзначив заступник глави МЗС.

«Ми високо цінуємо готовність політичних еліт та американського бізнесу завітати до Києва», - додав Андрій Мельник.

За словами українського дипломата, візит Голови Сенату Юти на чолі чисельної підприємницької делегації штату є особливим проявом солідарності американських союзників з Україною, сигналом довіри до Президента та Уряду, а також свідченням впевненості у нашій спільній перемозі над агресором.

Заступник міністра підкреслив важливість досягнутих у ході візиту С.Адамса домовленостей у контексті поглиблення співпраці між регіонами України та окремими штатами США. Андрій Мельник також висловив надію, що приклад штату Юта вже ближчим часом наслідуватимуть і інші американські штати, великий бізнес яких зацікавлений долучитися до проєктів з нагальної та повоєнної відбудови України, сприяючи захисту спільних демократичних цінностей, прогресу та процвітанню обох держав.

Президент Сенату Юти, засвідчивши непохитність підтримки американською стороною суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, засвідчив готовність влади штату всебічно сприяти відновленню нашої країни, зокрема шляхом розбудови довгострокових відносин з окремими областями у низці ключових галузей вітчизняної економіки.

Делегація штату Юта, за словами спікера С.Адамса, зосередила свою увагу під час відвідання України на таких пріоритетах, як розбудова взаємодії в секторі оборони, інформаційних технологій, сільському господарстві, відбудові житла.

За підсумками проведених з членами Уряду України зустрічей, очікується, що американська сторона впритул розгляне й інші сфери для розвитку партнерства.

Андрій Мельник наголосив, що МЗС України і надалі сприятиме посиленню контактів американських міст і штатів з областями і муніципалітетами нашої держави.

Довідково: 

Юта, яка у 1896 році стала 45-м штатом США, на сьогодні має найвищий у країні рівень народжуваності та найнижчий показник смертності. Штат, в якому проживає 1% населення США (3,38 млн жителів) на території площею 220 тис. кв. км, за версією U.S. News and World Report, був визнаний у 2023 році штатом № 1 за якістю життя населення. Щорічний рейтинг видання ґрунтується на результатах аналізу 70 показників у 8-ми категоріях (у т.ч. економіка, оподаткування, фінансова стабільність, охорона здоров’я, рівень злочинності). Завдяки пріоритетності інновацій та освіти, сприятливому бізнес-клімату, Юта створила міцну та диверсифіковану економіку, сягнувши у 2023 р. обсягу ВВП у $248 млрд (на душу населення, відповідно, $73 тис.).

Юта є одним із лідерів у розвитку аерокосмічних технологій (за рейтингом PwC, посідає 4-е місце серед усіх американських штатів): цьому сприяють Університет штату Юта, аерокосмічний науково-дослідний парк Falcon Hill, полігон Dugway Proving Grounds та центр випробувань БПЛ-систем, навколо яких мають свої офіси та виробничі потужності такі компанії, як Boeing, Duncan Aviation, Janicki, Lockheed Martin, L3Harris, Northrop Grumman.

Найбільш динамічно зростаючим є сектор фінансових технологій. Юта посідає за цим показником 8-ме місце в країні: на території штату працюють понад 50 банків (вартістю понад $800 млрд) та більше 60 кредитних спілок (з активами близько $40 млрд). У столиці штату, м. Солт-Лейк-Сіті, розташована штаб-квартира однієї з найпотужніших фінустанов США – Zions Bancorporation. Фінтех представлений, зокрема, компаніями SoFi, MX Technologies, Lendio, HealthEquity, Womply тощо.Вагомий внесок в економіку штату забезпечують виробники фармацевтичних препаратів і медичного обладнання (генерують $9,6 млрд прибутків на рік). Відомі міжнародні компанії, такі як BioFire, Merit Medical і Myriad Genetics, були засновані в Юті.

Від початку повномасштабного збройного вторгнення РФ, влада Юти та численні благодійні установи штату підтримують постраждалих внаслідок російської агресії українців гуманітарною допомогою. Зокрема, фондом Utah for Ukraine було надано допомоги на $4 млн, громадською організацією Globus Relief – $20 млн, провідною в штаті Юта церквою мормонів Church of Jesus Christ Latter Day Saints – $15 млн, доброчинною організацією August Mission – $3 млн.