Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів зустріч із Прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів зустріч із Прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем.

Руслан Стефанчук привітав черговий візит справжнього друга Українського народу, який вкотре доводить, що Хорватія була, є і буде великим та надійним партнером України. Він подякував за постійну та потужну допомогу, яку Хорватія надає нашій державі протягом всього періоду її боротьби із загарбником.

«Військова допомога, яку ви завжди і першими надаєте Україні, для нас дуже важлива. Особливо хочу подякувати за нещодавнє рішення вашого Уряду передати Україні 14 гелікоптерів Мі-8 для посилення обороноздатності нашої держави», — зазначив Руслан Стефанчук.

Окремо він наголосив на гуманітарному аспекті допомоги. За словами Голови Українського Парламенту, Хорватія є серед лідерів у захисті українців, які рятуються від війни. 

«Хочу передати вкотре слова великої вдячності усім хорватам, які точно знають, що таке війна і що таке «ділитися добром». Це великий  жест людяності, який ваш народ надає нашому», — зауважив Руслан Стефанчук.

Окремо сторони обговорили питання євроінтеграційного та євроатлантичного поступів України, які Хорватія завжди підтримувала і була серед найбільших прихильників нашого членства в інституціях. Зокрема, Голова Українського Парламенту наголосив,  що для України важливо, аби перемовини про членство в ЄС розпочалися в цьому році. Також він закликав Хорватію до підтримки нашої євроатлантичної перспективи, зокрема, на прийдешньому саміті НАТО у Вільнюсі.

Крім цього, сторони обговорили питання встановлення справедливості у цій війні. Голова Парламенту України закликав Хорватію приєднатися до ініціативи створення міжнародного спеціального трибуналу щодо злочинів рф проти України та напрацювання компенсаційного механізму репарацій Україні за понесені збитки від неспровокованої війни.

На зустрічі йшлося і про реалізацію формули миру, яку презентував світові Президент України Володимир Зеленський. За словами Руслана Стефанчука, ця ініціатива – прямий шлях до миру на Європейському континенті, тому Україна закликає всі цивілізовані держави світу приєднатися до її втілення та взяти патронат над обраними пунктами. 

Водночас Голова Українського Парламенту закликав Хорватію до визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу, наголосивши, що рішення хорватського Сабору стане символом солідарності з українцями.

Принагідно Руслан Стефанчук подякував очільнику Уряду Хорватії за блискуче проведений минулого року Парламентський Саміт Міжнародної Кримської платформи у Загребі і запросив до участі у ІІ Саміті, який цьогоріч відбуватиметься у Празі, представників Сабору.

«Я переконаний, що ми разом розділимо успіх нашої спільної перемоги. Ми зробимо все для того, щоб Україна стала історією успіху всього цивілізованого світу, відбудувавшись з тих руїн, які сьогодні тут залишила рф», — наголосив Голова Верховної Ради України насамкінець зустрічі.

Прем’єр-міністр Республіки Хорватія Андрей Пленкович також висловив найкращі слова підтримки та дружби з Україною, які стали провідними за останній час у відносинах двох країн. 

Він запевнив українського колегу, що Хорватія і надалі буде докладати максимум зусиль для допомоги Україні, у тих сферах, де це найбільш можливо.

«Ми були і залишаємося з вами. Протягом року ми надавали підтримку і політичну, і гуманітарну, і військову. Наша єдність є незмінною», — наголосив Андрей Пленкович.

Він, зокрема, зауважив, що Хорватія продовжуватиме надавати військову допомогу, і тут є повна підтримка всіх провладних сил як Парламенту, так і Уряду країни.

Окремо Прем’єр-міністр зупинився на питанні відповідальності росії за міжнародними юридичними законами. За його словами, «у сучасному світі не мають права на існування злочини проти людяності, тим паче до дітей» і провладний путінський режим «має відповідати за те, що скоєно в Україні».

«На мою думку, покарання та кримінальне переслідування повинно бути жорстким. Адже такі речі важкі для розуміння та сприйняття цивілізованим суспільством. Тому має бути повна відповідальність», — підкреслив Андрей Пленкович.

https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/234873.html