Рішення Словаччини про передачу Україні МіГ-29 є важливим для формування «повітряної» коаліції, яка може змінити ситуацію на фронті

На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час зустрічі з Прем’єр-міністром Словацької Республіки Едуардом Геґером.

Він привітав очільника Уряду Словаччини із його черговим візитом до України, особливо у дні, коли наша країна відзначає пам’ятні дати – звільнення Київщини від російського загарбника.

Голова Українського Парламенту подякував Словаччині за сталу підтримку й допомогу та висловив сподівання на подальшу співпрацю, особливо в частині надання військової підтримки у протидії військовій агресії росії.

«Ми в Україні дуже цінуємо ту допомогу, яку надає нам словацький Уряд. Зокрема, дякуємо за прийняте рішення про передачу Україні МіГ-29. Це для нас дуже важливо, особливо в період, коли після «танкової» коаліції ми формуємо «польотну» коаліцію, яка може суттєво змінити ситуацію на фронті», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Крім того, він відзначив внесок Словаччини у підтримку важливих для України політичних рішень, зокрема щодо визнання російського режиму терористичним а росії — державою, що підтримує тероризм. Принагідно Голова Українського Парламенту закликав словацьких колег проявити ще один символічний жест підтримки Українського народу та визнати Голодомор 1932-33 років геноцидом нашої нації.

Також важливе питання, яке було порушено під час зустрічі — питання справедливого миру в цій війні. Руслан Стефанчук подякував Словаччині за долучення до 141-єї країни, які ініціювали резолюцію Генеральної асамблеї ООН і фактично підтримали основні положення формули миру, запропонованої Президентом України Володимиром Зеленським.

У цьому контексті сторони обговорили створення спеціального трибуналу, як однієї зі сходинок до встановлення справедливості.

«Хочу підкреслити, що Україна, як і весь цивілізований світ, вітає рішення Міжнародного кримінального суду щодо видачі ордеру на арешт володимира путіна. Ми хотіли б, щоб ця процесуальна річ перетворилася на обвинувальний вирок за актом геноциду Українського народу. Сподіваюся, що і тут Словаччина буде, як завжди, підтримувати Україну», — наголосив Голова Українського Парламенту .

Окремо сторони обговорили питання санкційної політики та її підтримку Словаччиною. Руслан Стефачнук зазначив, що зараз для України важливими є кілька аспектів цього питання: посилення контролю над вже введеними санкціями, боротьба з обходом санкційних обмежень, робота над розширенням санкційної коаліції.

«Всі прийняті санкції мають запрацювати по-максимуму і у комплексі дати нарешті очікуваний ефект, коли росії стане економічно боляче вести цю війну», — підкреслив Спікер Парламенту України.

Також він закликав Словаччину підтримати Україну на її євроінтеграційному та євроатлантичному шляху. Зокрема, Руслан Стефанчук наголосив, що Україна сьогодні готова до повноцінного членства в ЄС та Альянсі і очікує на беззастережну підтримку у цьому питанні дружньої Словаччини.

Насамкінець зустрічі Голова Українського Парламенту запросив представників Парламенту Словаччини до участі у другому Саміті Міжнародної Кримської платформи цьогоріч у Празі.

Прем’єр-міністр Словацької Республіки Едуард Геґер зі свого боку, висловив захоплення стійкістю Українського народу та потужною роботою влади, зокрема Парламенту України, у важкий воєнний час.

«Ваш народ показує надзвичайну сміливість у цій війні і це приклад для всього світу. Ми дивимося на вас з підтримкою та захопленням. Ваша боротьба проти зла є безпрецедентною, адже ви боретеся і за наші цінності, за нашу безпеку і нашу свободу. І ми щиро вдячні вам за вашу боротьбу», — наголосив Едуард Геґер.

Він також запевнив українського колегу, що Словаччина завжди стоятиме на боці України.

«Ми будемо продовжувати нашу підтримку, не тільки гуманітарну, але і військову. Ви згадали про передачу літаків. Це складне політичне рішення, але ми його прийняли, тому що воно було правильним.

Ми будемо допомагати вам доти, доки ви не переможете. А ви переможете, ми в цьому переконані!», — висловив впевненість очільник Уряду Словаччини.

Він також наголосив на тому, що Словаччина була і залишається прихильником повноцінного членства України в ЄС та НАТО і буде всебічно допомагати нам у отриманні таких перспектив у найближчому майбутньому.

«Ви будете демократичною вільною країною, більше того — ви станете членом Євросоюзу. Ми будемо допомагати вам у цьому нашим досвідом і всією підтримкою, яку можемо надати.

І звичайно ми підтримуємо ваш вступ до НАТО. Українська армія зараз є дуже досвідченою і ми будемо сприяти тому, щоб Україна стала членом НАТО», — запевнив Едуард Геґер насамкінець зустрічі.

https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/234874.html