Створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України є необхідним та єдиним ефективним кроком для притягнення росії до відповідальності

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук виступив на першому Бучанському саміті, присвяченому обговоренню механізмів та шляхів для притягнення росії до відповідальності за злочини, які вона скоює на Українській землі з 2014 року.

Участь у заході взяли представники різних гілок влади, дипломатичного корпусу, іноземні гості.

Голова Парламенту України у своєму виступі підкреслив, що за майже десять  років війни, міжнародна спільнота пройшла довгий шлях усвідомлення того, що головною метою рф у цій неспровокованій  війні є знищення українців, як нації.

«Знищення українців лише тому, що вони є українцями. Заради цієї мети росія готова піти на злочини. За увесь цей час вона жодного разу не понесла покарання за вчинені нею злочини: злочини проти людяності, воєнні злочини, геноцид і неспровоковану збройну агресію. Тому сьогодні наше завдання — зробити все, щоб на юридичному, політичному і економічному рівнях росія понесла максимальну відповідальність за вчинені нею злодіяння», —  наголосив Руслан Стефанчук. 

Він також підкреслив, що Україна має продемонструвати всьому світові, що часи змінилися: всі злочини, які вчиняються на нашій землі, будуть покарані, а особи, причетні до їхнього вчинення, будуть покарані за всіма правилами міжнародного суду, міжнародних відносин і верховенства права. 

За словами Голови Парламенту України, розв’язання росією широкомасштабної війни 24 лютого стало переломним моментом, після якого цивілізований світ зробив багато важливих кроків. Зокрема, вже 2 березня 2022 р., прокурор МКС розглянув звернення 43 держав-учасниць Римського статуту і розпочав офіційне розслідування воєнних злочинів  проти людяності та злочину геноциду, які вчинялися на території України, починаючи з 21 листопада 2013 року.

«Але, безумовно, найяскравішим і безпрецедентним рішенням МКС у межах цього розслідування стало видача 17 березня  цього року ордерів на арешт президента росії путіна та російського дитячого омбудсмана за воєнні злочини», — нагадав присутнім Руслан Стефанчук.

Водночас він зауважив, що МКС не має юрисдикції для переслідування винних у злочині агресії проти України. Але саме цей злочин став точкою відліку для вчинення членами військових формувань держави-агресора масових звірств та інших масштабних злочинів всупереч імперативним нормам міжнародного гуманітарного права та міжнародного права захисту прав людини.

«Ми повинні бути чесними одне з одним, що саме злочин агресії  — це «праматір» усіх інших злочинів.  Саме через нього росія  вчинила інші злочини. Агресор не повинен уникнути відповідальності за це. Ні в кого в майбутньому не мусить бути ілюзій, що збройна агресія є ніби-то прийнятним інструментом для вирішення політичних задач. І тому створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину  агресії проти України є необхідним та єдиним ефективним кроком, який дозволить уникнути повторення подібних випадків у майбутньому», — підкреслив Руслан Стефанчук. 

У зв`язку з цим, він нагадав учасникам Саміту, що 7 жовтня 2022 року Верховна Рада України прийняла Постанову із зверненням до міжнародного співтовариства щодо підтримки створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України, яку нещодавно підтвердила у іншій заяві від 20 березня 2023 року.

«Ми глибоко переконані, як Парламент України, що такий трибунал має  бути створений і може діяти значно швидше у розслідуванні злочину агресії у порівнянні з іншими міжнародними  інституціями», — закцентував Голова Верховної Ради України.

Крім цього, він  зауважив, що  акт агресії рф вже є юридично зафіксованим фактом, тому що зазначений у резолюції Генасамблеї ООН і засуджений рішенням Євроради, Ради ЄС, Європарламенту, рішенням Комітету міністрів та резолюцією ПАРЄ.

«Зараз час прийти від публічного осуду до реального засудження міжнародних злочинців. Ми переконані, що лише створення трибуналу та притягнення росії до відповідальності не тільки за злочини проти людяності, а й за злочин агресії, є єдиною гарантією миру на Європейському континенті. І єдиною нашою запорукою мирного майбутнього», — наголосив Голова Українського Парламенту насамкінець виступу.  

 

https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/234877.html