Передача нашими партнерами МіГ-29 наближає рішення про надання літаків F-16

Оголошення Польщі та Словаччини стосовно передачі Україні винищувачів МіГ-29 має наблизити наших партнерів і до рішення про надання літаків F-16.

Про це заявив народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Польща в багатьох питаннях допомоги Україні бере на себе лідерство, і зараз це стосується літаків МіГ-29. Дуже важливо, що після оголошень про передачу нам відповідних бойових машин, США заявили, що готові допомогти з інтеграцією на ці літаки ракет далекого радіусу дії AMRAAM. Вони працюють на 160 км. У цьому випадку наша авіація зможе, не заходячи в зону дії російської ППО, виконувати завдання з підтримки нашого контрнаступу й уражати цілі на всій глибині окупованих територій», - зазначив парламентарій.

Він додав, що партнери чують наші побажання й зараз більше є питань технічного та логістичного характеру.

«Із західних зразків нам найбільше підходять літаки F-16, оскільки їх використовують дуже багато країн, простіше знайти запасні частини, створити бази. Проте ми, звичайно ж, не відмовляємося від жодних інших пропозицій. Із Францією спілкуємося з приводу Mirage, а з іншими країнами – стосовно інших літаків. Окремі держави кажуть про те, що готові після ухвалення рішення США долучитися до коаліції й передати свої винищувачі», - сказав політик.

Він також звернув увагу на заяви деяких американських пілотів у відставці про готовність допомагати Україні.

«З моменту початку повномасштабного вторгнення ми запрошуємо добровольців, тих, хто не служить у збройних силах інших держав, приєднуватися до нас і воювати на боці України. Якщо у нас з’являться такі пілоти F-16, то це не буде порушенням певних міжнародних зобов’язань», - підсумував народний депутат.

https://www.rada.gov.ua/news/razom/234292.html