Португалія надасть Україні до 250 млн євро фінансової підтримки, — Денис Шмигаль

 

Уряд України та Уряд Португалії уклали меморандум про взаєморозуміння щодо фінансової підтримки у зв’язку з агресією російської федерації проти України. Документ підписали Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта під час зустрічі в Києві 21 травня.

«Ця важлива домовленість допоможе Україні зберегти макроекономічну стабільність під час війни та дасть можливість скоріше відновитися після її завершення. Перемога буде за нами, у нас немає сумніву. Нас підтримує вся Європа й увесь цивілізований світ», — зазначив Денис Шмигаль.

Меморандум, зокрема, передбачає виділення Україні Урядом Португалії суми в розмірі до 250 млн євро. Перший транш у розмірі до 100 млн євро Україна має отримати вже цього року. Кошти переважно надаватимуться через Міжнародний валютний фонд. Також є можливим залучення інших держав-членів ЄС та багатосторонніх інституцій.

Прем’єр-міністр України подякував Уряду Португалії за вже надану підтримку в боротьбі з російським агресором: фінансову, гуманітарну, оборонно-технічну.

«Це допомагає українському народу впевнено відстоювати свою свободу, землю та демократію», — підкреслив Денис Шмигаль.

Очільник українського Уряду подякував Португалії за прийом українських громадян, за рішення відновити роботу посольства Португалії в Києві та особисто Антоніу Кошті за візит до Києва та Ірпеня.

Прем’єр-міністр Португалії зауважив, що це перший візит глави Уряду його країни в Україну за історію двосторонніх відносин. Він підкреслив, що Португалія стоїть поряд з Україною в цій війні.

Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України

https://www.kmu.gov.ua/news/