Денис Шмигаль: Ірландія підтримує вступ України в Європейський Союз

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 20 травня провів зустріч у Києві зі Спікером Верхньої палати Парламенту Ірландії Марком Дейлі та Спікером Нижньої палати Парламенту Ірландії Шоном О’Фарілом.

Очільник Уряду України підкреслив, що цей візит є знаком міцної підтримки нашої країни з боку Ірландії.

«Україна цінує цю підтримку, оскільки тут ми боремося проти російського агресора, захищаючи нашу свободу та європейські цінності», — зазначив Денис Шмигаль.

Сторони обговорили глобальні виклики, спричинені повномасштабним вторгненням росії в Україну, зокрема намагання ворога створити продовольчу й міграційні кризи. Глава Уряду повідомив, що Україна тісно співпрацює з ООН у гуманітарній сфері, зокрема в питанні постачання їжі, води й ліків на території, які цього гостро потребують. Прем’єр-міністр подякував Ірландії за гуманітарну, фінансову й військову допомогу.

Денис Шмигаль також порушив питання розмінування територій України й закликав за можливості надати будь-яку підтримку в цьому напрямку.

«Відголоси цієї війни ми чутимемо ще довго. Але ми маємо докласти максимум зусиль, щоб зберегти людські життя», — підкреслив очільник Уряду.

Під час зустрічі Прем’єр-міністр поінформував Спікерів Парламенту Ірландії про роботу над Планом відновлення України. Він підкреслив, що велику роль у цьому процесі грає Європейський Союз.

«Європейська комісія оголосила про створення спеціального трастового рахунку та спеціального плану відновлення України. Ми також працюємо над U24 Recovery Plan. Уже проговорили з нашими партнерами два майбутніх принципи відновлення України: регіональний і параметричний», — зазначив Денис Шмигаль.

За словами Прем’єр-міністра, регіональний принцип полягатиме в допомозі наших партнерів у відновленні певного регіону, міста або громади. А параметричний означатиме, що відновлення відбуватиметься за сучасними параметрами й стандартами Європейського Союзу.

Денис Шмигаль наголосив, що важливим питанням для України є майбутнє членство в ЄС.

«Підтримка України в наданні статусу кандидата й повноцінного членства в ЄС — це дуже важливо для нашого суспільства. Це цивілізаційний вибір нашого народу. Вдячні Ірландії за підтримку й поради, які ви надаєте на шляху нашої євроінтеграції. Переконаний, що вступ України посилить Європейський Союз», — наголосив Прем’єр-міністр.

Спікер Верхньої палати Парламенту Ірландії Марк Дейлі запевнив, що вони надалі продовжать бути адвокатами підтримки заявки України на членство в ЄС і не сумніваються в позитивному рішенні. Шон О’Фаріл, Спікер Нижньої палати, зі свого боку подякував українському народу за сміливість і зазначив, що Ірландія надалі підтримуватиме українців. Також він зазначив, що Ірландія працює над конфіскацією російських активів для подальшої передачі їх на користь України.

Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України

https://www.kmu.gov.ua/news/